Grafmarkering

Ieder graf is terug te vinden met behulp van GPS-coördinaten, maar ook een grafmarkering is mogelijk. Indien u graag een grafmarkering wilt plaatsen, kunt u kiezen uit verschillende vormen die zijn afgeleid van een historische kloostermop.

De grafmarkering is een ontwerp van kunstenaar Martin Borchert. De kloostermop wordt ambachtelijk bewerkt en gebakken uit Groningse klei, klei die de typerende rode steen oplevert.

De kloostermop is als middeleeuwse baksteen de voorloper van de huidige veel kleinere baksteen, en heeft daarmee een belangrijke rol gekregen in het Groninger landschap. Op wierden was deze rol duidelijk aanwezig, aangezien er vaak een kerk op een wierde werd gebouwd. De kerk en toren op de wierde in Wierum hebben er tot 1829 gestaan. De gedenkstenen passen feilloos in de natuurlijke omgeving van de wierdebegraafplaats. Martin Borchert noemt zijn ontwerp dan ook ‘een ode aan het Groninger landschap’.

De klei wordt uit de grond gewonnen door Steenindustrie Strating uit Oude Pekela, de laatst werkende steenfabriek van Groningen. Vervolgens wordt de klei ondergronds bewaard. Op deze manier behoudt het de juiste consistentie tot het moment is aangebroken om door Martin Borchert vakkundig te worden bewerkt tot een prachtige gedenksteen. De klei wordt voorzien van de naam, geboorte- en overlijdensdata.

De steen wordt op maaiveldniveau ingelegd, zichtbaar in het gras. Op deze manier kan het bloemrijke grasland onderhouden worden en behoudt de wierde de natuurlijke uitstraling.

U kunt de kloostermop direct bestellen bij Martin Borchert. Er zijn verschillende ontwerpen beschikbaar.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Verschillende vormen kloostermoppen

Grafmarkering afgeleid van kloostermop