Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag?

Kan ik nu al een plek reserveren op de wierdebegraafplaats?

Een plek reserveren bij leven is niet meer mogelijk. Bij overlijden kan er een grafruimte worden uitgekozen en worden aangevraagd.

De wierdebegraafplaats biedt de mogelijkheid van individuele graven. U kunt via de website altijd zelf de plek uitkiezen.

Van elk graf worden GPS coördinaten vastgesteld. Met deze gegevens zijn graven eenvoudig vindbaar.

Wat kost een natuurgraf?

U betaalt € 4.500,- voor een natuurgraf. Hiermee betaalt u het eeuwigdurend grafrecht in één keer.
Als er daadwerkelijk een begrafenis plaatsvindt betaalt u € 1.500,- (tarief 2020) voor de begraafrechten. (Let op: dit zijn dus niet de uitvaartkosten!) Deze kosten zijn eenmalig; er komen geen onverwachte rekeningen achteraf omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is.
Bekijk alle Tarieven.

Moet ik direct betalen?

Bij het reserveren van een graf voor een geplande begrafenis wordt er een nota naar de rechthebbende gestuurd. Deze dient binnen 14 dagen te worden betaald.

Is het natuurgraf overdraagbaar?

Het natuurgraf is niet overdraagbaar. We willen voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan die misverstanden opleveren in de toekomst. 

Koop ik grond?

Een plekje op de wierdebegraafplaats leggen we administratief met de GPS – coördinaten vast in onze grafadministratie. U wordt dus geen eigenaar van dat stukje grond; wél krijgt u het eeuwigdurende recht om op dat plekje in de natuur begraven te worden/zijn.

Mag er meer dan één kist in het natuurgraf?

Per graf mag er één stoffelijk overschot worden begraven, dat is zo vastgelegd in het bestemmingsplan en de vergunningen. Het is ook mogelijk om een eigen grafruimte te huren voor het begraven van een urn. Deze moet dan van biologisch afbreekbaar materiaal zijn vervaardigd. Let op: het is niet mogelijk om meer dan 1 urn in een graf te begraven.

Mogen er urnen begraven worden?

Het is mogelijk om een eigen grafruimte te huren voor het begraven van een urn. Deze moet dan van biologisch afbreekbaar materiaal zijn vervaardigd. Let op: het is niet mogelijk om meer dan 1 urn in een graf te begraven.

Mag er as verstrooid worden?

Er mag geen as worden verstrooid op de wierdebegraafplaats, dat is niet mogelijk vanwege de uitgangspunten in het bestemmingsplan.

Kan ik overal begraven worden?

Alle beschikbare graven zijn te vinden op de overzichtskaart op deze website. Daar kan een keuze uit gemaakt worden.

Zijn familiegraven ook mogelijk?

Het is niet mogelijk een familiegraf te reserveren. Wel is het mogelijk om meerdere graven naast elkaar te reserveren.

Zijn er speciale graven voor kinderen?

Er zijn geen speciale graven voor kinderen.
Alle graven zijn hetzelfde qua omvang en kosten.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is, kan herbegraven worden op de wierdebegraafplaats.

Ik ben verzekerd. Kan ik wel begraven worden op een natuurbegraafplaats?

Ja, dat is mogelijk. Wél is het zo, dat de meeste uitvaartverzekeringen uitkeren ná overlijden. U zult uw plek dus moeten voorfinancieren. Afhankelijk van uw polis, kan het zijn dat de verzekeraar (een deel van) het grafrecht vergoedt. Heeft u vragen over uw polis? Neem dan telefonisch contact op met uw verzekeraar.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. We werken samen met Algemeen Belang / DELA in Groningen, tel. 050-7001506.

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Doordat er eeuwige grafrust is op wierdebegraafplaats Wierum (de natuurbegraafplaats op een wierde) wordt u in de loop der tijd onderdeel van die natuur.
Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt uw laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien.

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Bij natuurbegraven heeft u eeuwige grafrust. Graven worden niet geruimd op Wierum. Op Wierum vindt u ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Er kan worden gekozen voor geen grafmarkering of voor een liggende kloostermop die in het maaiveld wordt geplaatst.
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op Wierum ontfermt de natuur zich over een natuurgraf. Voor zover er onderhoud nodig is wordt dit verzorgd door Het Groninger Landschap en zo worden de nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Kloostermoppen bekijken

Hoe draag ik bij aan de natuur?

Natuurbegraafplaats Wierum is opgericht om het natuurgebied in stand te houden. Met het reserveren van een eeuwige rustplaats draagt u bij aan deze natuur.
De eenmalige betaling wordt aangewend voor het huidige beheer van natuurgebieden die Het Groninger Landschap beheert.
Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer nadat alle graven zijn uitgegeven. Het eeuwigdurend grafrecht borgt dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen.

Hoeveel plekken passen er op deze wierdebegraafplaats?

Op de wierdebegraafplaats is ruimte voor 250 graven.

Moet ik een afspraak maken voordat ik naar de wierdebegraafplaats ga?

Nee, dat hoeft niet; de wierdebegraafplaats is vrij toegankelijk tijdens de ‘openingstijden van de natuur’, dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang.

In wat voor kist/ met wat voor kleding mag ik begraven worden?

De grafkist is uiteraard gemaakt van duurzame, gemakkelijk afbreekbare materialen, zoals bijvoorbeeld onbehandelde houtenkisten of kisten van wilgentenen. Hiervoor zijn vele alternatieven mogelijk. De binnenbekleding bij voorkeur van linnen, jute of hennep. Begraven kan ook in een lijkwaden van natuurlijk materiaal. Op de website www.greenleave.nu staan vele voorbeelden van duurzame uitvaartkisten en andere producten zoals De Landschapskist.

De kleding die de overledene draagt of persoonlijke bezittingen die in de kist worden gelegd, zijn bij voorkeur van natuurlijk en afbreekbaar materiaal.
Batterijen of chemische stoffen zijn (wettelijk) niet toegestaan om in de kist te worden meegenomen.

Wat zijn de mogelijkheden voor een afscheidsceremonie?

Bij een begrafenis op Wierum zijn de mogelijkheden voor een ceremonie beperkt. Er is een kleine niet overdekte plaats waar u nog kunt samenzijn.
Let op: er zijn geen sanitaire voorzieningen.
Dit is echt een plek waar men naar het graf gaat voor het begraven.
Een afscheidsplechtigheid of dienst zal op een andere locatie moeten plaatsvinden.

Het uitvaartcentrum van Algemeen Belang / Dela aan de Esdoornlaan in Groningen is uitstekend gelegen ten opzichte van de Wierdebegraafplaats.

Voor enkele andere suggesties klik hieronder op een van de links.
https://www.herbergonderdelinden.com/
https://www.hoteladuard.nl/catering/
’t Witte Hoes in Adorp
https://www.kerkadorp.nl/
https://www.adorp.com/dorpshuis
http://www.ubbegaheem.com/
http://www.hervormddorkwerd.nl/
https://www.kerkkleinwetsinge.nl/
Dorpshuis Artharpe in Adorp
https://www.garnwerdaanzee.nl/

Kan er muziek gespeeld worden?

Het ten gehore brengen van muziek moet zoveel mogelijk worden beperkt. Akoestische muziek is mogelijk, en vaak heeft de uitvaartverzorger een draagbare installatie.

Wie onderhoudt mijn graf?

Het Groninger Landschap onderhoudt de begraafplaats. Het gehele terrein wordt ingezaaid met een bloemrijk mengsel. De graven zelf hebben geen bijzonder onderhoud nodig.
Het Groninger Landschap is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld.

Mag mijn plek gemarkeerd worden?

De enige toegestane markering is het gedenkteken in de vorm van een gebakken kloostermop. Na de uitvaart mogen bloemstukken (geen plastic verpakkingen etc.!) uiterlijk 14 dagen op de plek blijven liggen; niet-verpakte snijbloemen uiterlijk 5 dagen. Na deze termijn haalt de natuurbeheerder ze weg.

Kloostermoppen bekijken

Hoe vind ik een plek terug?

Elke plek op onze natuurbegraafplaats is terug te vinden aan de hand van de gps-coördinaten; deze kunt u invoeren op uw telefoon, waarna u (ongeveer) naar de plek wordt geleid.
Uiteraard kunt u een plek ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet u wel ongeveer weten waar het is.

Mogen er bloemen op het graf

Na de uitvaart mogen bloemstukken (geen plastic verpakkingen etc.!) uiterlijk 14 dagen op de plek blijven liggen; niet-verpakte snijbloemen uiterlijk 5 dagen. Na deze termijn haalt de natuurbeheerder ze weg.

Als na de begrafenis het graf is gesloten zal er een bloemrijk zaad mengsel over het graf worden gestrooid.

Mogen er honden op het terrein?

Aangelijnd zijn honden welkom. Net als elders is de eigenaar van de hond verplicht om eventuele uitwerpselen zelf op te ruimen.

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

Het rondlopende wandelpad is goed begaanbaar voor rolstoelen.

Is er parkeergelegenheid?

Er is gratis parkeergelegenheid voor circa dertig voertuigen.

Stel uw vraag

_

Niet gevonden, vraag het ons!

Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren met een antwoord.